Saturday, November 26, 2011

Chicken "Cacciatore"



When I cook chicken Cacciatore, I usually use a very easy yet very delicious recipe I found on the Azerbaijani Cookbook Blog (a great blog by the way, I follow the Azerbaijani site to practice my Azerbaijani  and find out about new great recipes - but there's also an English version of the blog. Go there! Read it!).

The original Azerbaijani recipe is:
Ərzaqlar:
  • Bir ədəd kilo yarımlıq toyuq - tikələrə bölün
  • 1 ədəd iri soğan  - 8 yerə bölün
  • 2 ədəd quru dəfnə yarpağı
  • 2 zoğ təzə rozmarin
  • 2 xörək qaşığı kərə yağı - xırda kubiklərə doğrayın
  • Yarım kilo pomidor (5-7 ədəd) - soyun, ikiyə bölün, iridirlərsə, hər yarını 3-4 yerə bölün
  • Zövqə görə duz və istiot
  • Dörtdə bir stəkan zeytun yağı
Hazırlanma Qaydası:
Sobanı 205Cdək qızdırın. Ölçüləri 33 x 22 X 5 sm olan soba istisinə dəyanıqlı tavanı/qabı (mən istiyə dəyanıqlı şüşə qabda bişirirəm).
Buraya əvvəlcə toyuq və soğanı yerləşdirin. Dəfnə yarpağı və rozmarini toyuq və soğanın arasında yeləşidrin. Üstünə kərə yağını yerləşdirin. Pomidorları kəsilmiş tərəfi aşağıda olmaq şərtilə toyuğun ətrafında şəkildə gördüyünüz kimi düznü. Toyuğun üstünə zeytun yağı tökün. Duz və  istiotlayın. Yeməyi sobada toyuğun üstü bir az qızarana və yeməyin suyu çıxanadək bişirin, təxminən bir saat yarım ərzində.

But this time, things are slightly different I had some stomach problems during the last days and didn't feel well at all, so I decided to prepare chicken Cacciatore using no oil or other fat and using whatever I had at home. I really didn't feel like going shopping. So this isn't really Cacciatore, but it's still really good! My changed version of Chicken Cacctiatore is:


For 2 servings
  • 2 chicken breasts without skin
  • 1 red onion
  • 1 cup of cherry tomatoes, cut into halves
  • 100 ml puréed tomatoes (passata)
  • 1 teaspoon dried basil
  • salt
  • black pepper
Preheat the oven to 200°C.  Cut onion and chicken breasts into large pieces. Place chicken and onion in a roasting tin, pour puréed tomatoes over it. Season with basil, salt and black pepper. Add cherry tomato halves.

Bake in the oven for 60 minutes.
Enjoy! 

No comments:

Post a Comment